Мария Габриел се отказва от кандидатурата си на министър-председател

0
сн. БТА

Очаква се днес вицепремиерът в оставка Мария Габриел да внесе в деловодството на Народното събрание декларация, че се отказва от кандидатурата си за министър-председател.

За намерението си да се оттегли обяви тя вчера, като сложи край на преговорите за ротацията с ПП-ДБ. На брифинг в централата на ГЕРБ от преговорния екип на ГЕРБ-СДС заявиха, че нови преговори са възможни само след предсрочни избори.  

Мария Габриел мотивира решението си да се откаже от кандидатурата си за бъдещ премиер с хода на преговорите, по време на които се е стигнало, по думите й,  до поставянето на нови условия от партньорите. Стана ясно, че ГЕРБ са направили компромис за военния министър, но от ПП-ДБ са поискали и смяна на министъра на вътрешните работи.

„ГЕРБ отново направи жест и отстъпи. В този момент, вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. И затова ние тук казваме НЕ! Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ-СДС и партията с нетърпимост“.

Според Мария Габриел това нарушава принципа за споделеното управление и поставя партията победител в унизително положение. Затова тя обяви решението си:

„Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи да върша своята работа до ден последен на това правителство и ще се отиде на преговори след избори. Ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за кандидат за министър-председател“.

След като кандидатът за премиер Мария Габриел внесе в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от връчения мандат, парламентът трябва да я гласува в пленарната зала. Ако получи подкрепа, ще се постави началото на следващия етап от конституционната процедура с връчване на мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група ПП-ДБ.

Те ще имат седем дни, за да изпълнят мандата. Ако няма изпълнен втори мандат, президентът ще реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и той се окаже неуспешен, държавният глава ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори. Мария Габриел вече обяви:

„Ние казваме „Не!“ на преговори за втория мандат, за третия – отговорът също е „Не!“

В позиция от ДПС са категорични, че няма да подкрепят втория мандат и че без участие на ГЕРБ-СДС е невъзможно правителство в рамките на 49-я парламент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук