„Маркет линкс“: ПП-ДБ са големият губещ, ГЕРБ и ДПС могат да формират мнозинство (80 + 41)

0

ПП-ДБ са големият губещ от съвместното управление с ГЕРБ-СДС. Това показва проучване на „Маркет линкс“, представено по bTV от социолога Добромир Живков.

В сряда сходни резултати обявиха и от „Алфа рисърч“, като в тяхното изследване ПП-ДБ бяха определени като „донор“ на гласове за други политически формации.

Предизборната кампания стартира официално днес.

ГЕРБ-СДС ще вкара 80 депутати в 50-ото Народно събрание, спрямо 69 сега. При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в следващия парламент. 

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 9 май по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати. „Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39. При БСП също ще има ръст – от 23-ма представители в 49-ото НС на 25-ма в 50-ото, показват още данните. 

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, „Възраждане“ – трима, ДПС – двама, толкова ще има и БСП.

В изборите за 50-о Народно събрание ГЕРБ-СДС ще бъдат подкрепени от 26% от избирателите, ПП-ДБ получават 17,7% подкрепа, третата политическа сила е ДПС с 13,2% подкрепа. „Възраждане“ са на четвърто място с 12,9%, БСП – 8,1%, показват данните на „Маркет линкс“.

Според изследването не е ясно дали ИТН ще успее да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. 

Добримор Живков изтъкна, че ГЕРБ и ДПС могат да формират сами мнозинство, но за правителство вероятно ще се търси и трети участник.

Прогнозата на социолозите е за 45,8% избирателната активност за национален и 43,9% – за европейски парламент.

9% е разликата между първата и втората политическа сила на парламентарните избори. Възможно е съставянето на двупартиен кабинет.

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа, ползвайки се с подкрепата а 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26,4% за евроизборите.

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ е втора със 17,7% при изборите за народни представители и с 18,6% за евродепутати.

Снимка: bTV

ДПС е трета сила – 13,2% подкрепа на парламентарните избори и 11,7% на евровота.

„Възраждане“ би получила 12,9% в изборите за НС и 11,1% в изборите за членове на Европейския парламент.

БСП е на пето място с 8,1% на парламентарните избори и 8,4% на европейските.

„Относително постоянна е картината на електоралните нагласи през последните месеци“, уточни социологът Добромир Живков от агенция „Маркет ЛИНКС“.

„Тенденциите и динамиката на електоралните нагласи не е твърде голяма. Виждаме разлика между вота за национален парламент и европарламент при тези партии, които са по-ангажирани в европейския път на България. Те предполагаемо ще успеят да мобилизират повече свои симпатизанти. При „Възраждане“ мобилизацията за евровота ще е по-ниска. Това се вижда като тенденция“, допълни социологът.

Според него ПП-ДБ не се успели да постигнат обявените си цели, влизайки в политиката и управлението, което е довело до спада в електоралната им подкрепа и разликата от 9% с ГЕРБ-СДС.

„Това голямо обещание за голямата промяна води до това. Когато не може да се достави това, което е обещано, има отлив. Второто нещо е „сглобката“. Тя се възприе като безпринципна от немалка част от симпатизантите. Това беше умело използвано от ГЕРБ. Целта им беше да отслабят вълната, която подкрепяше ПП-ДБ. Друга е спойката сред избирателите от ГЕРБ. През годините има много зависимости и мрежи, които работят през годините. Симпатизантите на ГЕРБ предпочитат статуквото. Има и избиратели, които изразяват автентична подкрепа за ценностите на ГЕРБ и за лидера Бойко Борисов“, посочи той.

„ГЕРБ остава на същото ниво. Няма нарастване. Има движения, които не променят в голяма степен картината. По-скоро „Продължаваме промяната“ губят. Губят от нерешилите за кого да гласуват, губят и от периферията – дали към „Солидарна България“, дали към „Сина България“, коментира Живков.

„При ДПС е трудно да се прецени доколко ще увеличат подкрепата си. Симпатизантите са им константни. Те увеличават тежестта си, защото се преразпределят другите гласове. 

Виждаме петпартиен парламент. За момента се вижда, че „Има такъв народ“ не мобилизира успешно, за да са част от следващия парламент“, каза социологът.

Снимка: bTV

Според прочуването под чертата на парламентарния вот остават „Има такъв народ“ с 3,2%. Партията на Слави Трифонов има 2,4% подкрепа за евровота.

Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формират следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.

„Убеден съм, че това би предизвикало сериозни реакции в обществото, но не се изключва възможността от двупартиен кабинет“, открои социологът.

Снимка: bTV

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати.

ПП-ДБ ще вкарат четирима, „Възраждане“ – трима, ДПС – двама, толкова ще има и БСП.

Избирателната активност

„Въпреки че имахме поредица избори и наблюдавахме негативна тенденция за мобилизацията на българските граждани, можем да очакваме поне около избирателната активност, която имахме през април миналата година. Това не е голямо постижение, но поне можем да спрем негативната тенденция“, посочи Добромир Живков.

Снимка: bTV

Според проучването 45,8% от анкетираните са отговорили, че ще гласуват в изборите за народни представители, а 43,9% са отговорили, че ще гласуват за членове на Европейския парламент.

На последните еврозибори през 2019 година активността е 32%.

„Хората в ситуация на анкета казват, че ще гласуват, но не винаги това се реализира на практика. Позитивното е, че българските евродепутати в следващия ЕП ще бъдат с по-висока степен на легитимност заради по-високата активност с около 8%“, каза Добромир Живков.

Националното проучване на „маркет линкс“ е направено сред 1007 лица преди старта на кампанията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук