Министър иска развити центрове за помощ на жертвите на домашно насилие и обучения в МВР

0

На извънредно заседание Комисията по правни въпроси в парламента обсъжда увеличаването на санкциите за проявено домашно насилие. Повод за тях са последните случаи на насилие, най-драстичният от които е на 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче от своя приятел и получи 400 шева.

Депутатите започнаха работа с разглеждане на два проекта за промени в Наказателния кодекс. Първият, чийто вносители са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда за нанесена средна телесна повреда извършителят да получава до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. За такова престъпление се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Увеличава се и глобата – от 500 до 1000 лева. В момента тя е от 100 до 300 лева.

В проекта на „Възраждане“ се настоява за минимална долна граница от 3 месеца ефективно наказание за нанасяне на лека телесна повреда. Отпада изискването за системност на проява на домашно насилие, но все пак е записано, че трябва да има поне един предишен такъв случай. Досега изискването беше за три.

Правосъдният министър Атанас Славов посочи, че е изключително важно, че Народното събрание реагира своевременно на тежкия случай в Стара Загора, който съвсем не е единствен. Според него обаче институциите са закъснели с реакциите си:

„Позицията на министерството е, че да, важно е да имаме прецизиране, калибриране на санкциите по отношение на различните видове телесни повреди. Също така считам за изключително важно обаче промените да не останат само на законодателно ниво. Изпълнителната власт надявам се да подобри своята координация, за да предложи конкретни мерки за защита на жертвите от момента на получаването на сигнала за домашно насилие“.

Министърът настоя за развиване на центрове за незабавна помощ на жертвите и за обучение на служителите на МВР, които са първите представители на държавата, с които една жертва на насилие се среща.

Настояването и на Славов, и на Петър Ангелов от „Възраждане“ за повече свобода на съда да налага наказания според конкретните случаи на насилие обаче, срещна отпора на Хамид Хамид от ДПС: „Щяхме ли да сме тук, ако имаше адекватна преценка на съдийския състав в Стара Загора?“ – попита той.

По думите му, всички са наясно, че проблемът не е в закона и повишаването на санкциите, а в съдийските решения.

Омбудсманът Диана Ковачева представи своите предложения за промени в Наказателния кодекс, с които се уреждат наказанията за случаите на унижение на човешкото достойнство. Те предвиждат от 2 до 8 години затвор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук