Министър Кирил Вътев: Предлагаме на земеделците тристепенна модулация – за най-малките най-много, за най-големите съвсем малко

0

Аграрният министър Кирил Вътев заяви, че от министерството предлагат на селскостопанските производители тристепенна модулация – за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван.

„Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не“, каза Вътев, уточнявайки, че само големите трябва да доказват загуби, малките (стопанства до 300 ха) получават безусловно.

По думите му предложението да доказват загуба не касае една счетоводна година, тъй като една счетоводна година обхваща 3 стопански – предходната, настоящата и следващата. От тях се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г., обясни пред журналисти министърът по повод исканията на протестиращите тази седмица земеделци.

По думите му във всяка първа година от програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много нови изисквания, които предполагат нова административна тежест, нови нормативни изисквания, писане на наредби.

„Всички сте свидетели, че когато влязохме в това министерство в началото на юни миналата година, нямаше нищо за стартиране на кампанията, така че тя се забави“, подчерта Вътев. Той допълни, че имат предложение да подредят така плащанията в годината, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват.

На въпрос относно бюджета министърът посочи, че той е осигурен, а сумата ще стане известна днес следобед.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук