Министър Стоянов: Намалява миграционният натиск

0

„Има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това мога да го споделя и с цифри“. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„В последните няколко дни чухме множество анализатори и специалисти по всичко, че едва ли не имало намаляване на миграционни натиск, защото сега бил зимен период“, каза Стоянов, като допълни, че това не е така, защото са сравнили един и същи период на 2023 и 2024 г. „От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същият период миналата година те са 15 600. Разликата е три пъти“, посочи министърът.

Той поясни, че задържанията в страната от началото на годината до момента са 260, а за същия период миналата година те са 1260.

„Тези цифри много красноречиво говорят, че ни се справяме с миграционния натиск“, подчерта Стоянов.

Депутатите включиха като точка първа в дневния си ред да бъдат изслушани министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов относно инцидентите с мигранти и председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева за случилите се криминални инциденти между настанени лица в Центъра за мигранти в квартал „Овча купел“ в София през последните дни и за организацията на сигурността на центровете за настаняване на лица, незаконно навлезли на територията на страната.

Предложенията бяха внесени от „БСП за България“ и „Възраждане“.

Председателят на Народното събрание в оставка Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) предложи изслушванията да се обединят в една процедура и всяка парламентарна група да има възможност да зададе по един въпрос на изслушваните във всеки един от кръговете. Депутатите приеха предложението с 211 гласа „за“, един „против“ и двама „въздържал се“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук