Многохиляден протест в Будапеща

0
сн. АП

Десетки хиляди хора протестираха тази вечер в унгарската Будапеща срещу решението на властите за помилване на обвинен за педофилия и срещу управлението на премиера Виктор Орбан, предадоха световните агенции.

Същевременно оставка подаде ръководителят на Унгарската протестантска църка заради скандала.

Помилването е касаело заместник-директор на детски дом. Той е бил осъден на над три години затвор през 2022 г. заради прикриване на педофилски действия на неговия шеф.

Преди митинга тази вечер оставка подаде калвинисткият епископ Золтан Балог, глава на Унгарската протестантска църква. Той обяви решението си след извънреден църковен синод. Балог е приближен за унгарския премиер Виктор Орбан.  Според унгарски медии той е лобирал за помилване на провинилия се в педофилия заместник-директор на детския дом.

Това е третият приближен на Орбан, който подава оставка заради скандала в рамките на седмица. Първо оставката си подаде президентката Каталин Новак, която е помилвала виновника. После оставка подаде и бившата правосъдна министърка Юдит Варга, за която доскоро се говореше, че може да оглави листата на партията на Орбан за евроизборите през юни и чието име беше забъркано в скандала.

Протестът тази вечер в унгарската столица, беше организиран по призив на културни дейци и на инфлуенсъри. Много от протестиращите заявиха, че са дошли на него, за да разкритикуват „системата на Орбан“.

Демонстрацията беше на „Площада на героите“, който беше пълен с хора. Това бе невиждана по мащаби мобилизация срещу Орбан за 10-те години, през които той управлява. Протестиращите казаха, че са излезли на площада в защита на прозрачността, на човешкото достойнство и на жертвите на системата на Орбан.

Самият Орбан запази мълчание по скандала, но утре той ще произнее реч за състоянието на Унгария. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук