МС:Няма безпрецедентен мигрантски поток, новината „чужденци бият хора по улиците на София“ е фалшива

0

С наближаването на изборите за Европейски парламент се засилва публичното говорене на определени политици на тема „мигранти“, в синхрон с наратива на Кремъл за „бежанската криза“, който се разпространява в цяла Европа. Това пише в публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет от рубриката „Факти срещу дезинформацията“.

Български партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път и стандарт на живот, продължават да злоупотребяват със страховете на хората и да насаждат омраза и несигурност чрез фалшиви новини и внушения – този път за несъществуваща „криза с мигранти-престъпници“.

В България няма „безпрецедентен мигрантски поток“. Към 11 март 2024 г. са върнати общо 192 лица от всички страни членки на ЕС според Регламента Дъблин, който България спазва от 2007 г. Още оттогава до ден днешен има редовни полети по договорени трансфери на мигранти, като през всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%, посочват от МС.

И допълват, че капацитетът на бежанските центрове към Държавната агенция на бежанците (ДАБ) е 3 572 места за настаняване. Към момента той е запълнен eдва на 43%.

Ето пълния текст на съобщението на Министерски съвет:

С наближаването на изборите за Европейски парламент се засилва публичното говорене на определени политици на тема „мигранти“, в синхрон с наратива на Кремъл за „бежанската криза“, който се разпространява в цяла Европа. Български партии, които искат да отклонят страната ни от европейския й път и стандарт на живот, продължават да злоупотребяват със страховете на хората и да насаждат омраза и несигурност чрез фалшиви новини и внушения – този път за несъществуваща „криза с мигранти-престъпници“.

Фалшивата новина: Безпрецедентен мигрантски поток! Чужденци бият хора по улиците на София. Държавата не осигурява защитата на гражданите.

Фактите:

– В България няма „безпрецедентен мигрантски поток“. Към 11 март 2024 г. са върнати общо 192 лица от всички страни членки на ЕС според Регламента Дъблин, който България спазва от 2007 г. Още оттогава до ден днешен има редовни полети по договорени трансфери на мигранти, като през всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%.

– Капацитетът на бежанските центрове към Държавната агенция на бежанците (ДАБ) е 3 572 места за настаняване. Към момента той е запълнен eдва на 43%.

– През последната седмица имаше два криминални инцидента, които нямат връзка помежду си, но в тях бяха замесени чуждестранни граждани. В единия случай се оказа, че двете групи, които са се сбили в центъра на София, са се познавали, а конфликтът е заради момиче, а в другия – непълнолетни българи са нападнали британски студенти по медицина от пакистански произход. Според МВР целта е била грабеж, а не престъпление на расова основа. Така един битов инцидент и друг, в който чуждестранни граждани са пострадали, се превърнаха в повод за организирана акция под надслов „мигрантите вън“ и протест с участието на политици и евродепутати.

– За цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български – 4345. За сравнение, 10 години по-рано, през 2013 г., съотношението е 285 към 10 221.

– Държавата продължава да подобрява усилията за защита на гражданите си. В София, столичният кмет Васил Терзиев въведе нови превантивни мерки – засилено е присъствието на Общинска полиция в пешеходните зони. В последните месеци Столичната община започна да възстановява и видеонаблюдението в града, което 10 месеца е било без поддръжка, а над 400 камери изобщо не са работели. Министерството на вътрешните продължава да полага всички усилия да опазва обществения ред и да защитава гражданите от престъпления.

Всяването на страх, паника и несигурност у гражданите е характерен подход на диктаторските режими като Кремъл. Предсказанията за „хаос и разруха“, които заливаха обществената среда през 2022 и 2023 година, никога не се сбъднаха. Призоваваме гражданите да не се поддават на внушенията, свързани с новия фалшив политически наратив за „хилядите мигранти-престъпници“, които върлуват по улиците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук