Наблюдатели от ЕС: Руските войски в спорните региони на Грузия са по-малко и по-неопитни

0

Наблюдателната мисия на Европейския съюз в Грузия е забелязала по-малко руски войници в контролираните от Русия региони Южна Осетия и Абхазия, предаде днес ДПА.

„Те са преместили освен това и много технологии“, каза ръководителят на мисията, гръцкият дипломат Димитриос Карабалис.

Независимо от това, дори 15 години след кратката война между Грузия и Русия през август 2008 г., Карабалис не вижда привдижване към възможно разрешаване на конфликта около отцепническите региони.

Около 200 наблюдатели на ЕС в момента патрулират от грузинската страна на 390-километровата административна граница с Южна Осетия и 150-километровата линия с Абхазия.

Наблюдателите, включително 23 германски полицаи, се изправят директно срещу руските войски през разделителната линия.

Карабалис каза, че в момента не вижда остра опасност от избухване на открит конфликт там.

„Те нямат нито персонал, нито технология, за да направят нещо“, каза Карабалис.

Той добави, че същото важи и за грузинската страна на конфликта.

За разлика от Азербайджан, който е похарчил милиарди долари от петролни приходи, за да си върне спорния регион Нагорни Карабах във война срещу съседна Армения, на Грузия й липсват ресурси за натрупване на военни сили, каза Карабалис.

Въпреки това напрежението може да се превърне в насилие по всяко време, каза дипломатът: „Опитваме се да запазим ситуацията тук спокойна. Една малка искра може да предизвика голям пожар.“

Русия замени опитните и обучени войски в отцепническите региони на Грузия с неопитни войници и граничари, които не са запознати със ситуацията. По-опитни войски са изпращани да се бият в Украйна.

„Те не знаят кои сме, не са подготвени. Това е риск за сигурността“, каза Карабалис. „По тази причина ние разпространяваме листовки на руски, за да обясним какво правим“, посочи още ръководителят на мисията на ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук