Навални в очакване на нова присъда

0

Руски съд ще произнесе в петък присъдата си в нов процес срещу вече обвинения и осъден опозиционен лидер Алексей Навални. Новите обвинения, които прокуратурата повдигна, са за екстремизъм и осъдителна присъда може да остави Навални за десетилетия зад решетките.

Прокурорите поискаха 20 години затвор по обвинения, които включват финансиране на екстремистка дейност, подбуждане към екстремистка дейност и „реабилитиране на нацистката идеология“. В момента Навални излежава присъда от девет години затвор по обвинения в присвояване, които неговите поддръжници смятат за наказание за политическата му дейност. Той беше арестуван през 2021 г. при пристигането си в Москва от Германия, където се възстановяваше след отравяне, за което обвинява Кремъл.

Процесът по новите обвинения се провежда при закрити врати в наказателната колония на около 250 километра източно от Москва, където Навални е затворен. Прокурорите са поискали опозиционерът да изтърпи допълнителната си присъда в още по-строг затвор със специален режим. През април Навални каза, че може да бъде съден отделно по обвинения в тероризъм и да бъде изправен пред доживотен затвор.

В заключителната си реч пред съда 47-годишният разкритикува военната операция на Русия в Украйна, последвана от безпрецедентни репресии срещу критиците на президента Владимир Путин. „Русия тъне в локва кръв и кал“, каза Навални.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук