Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на България е недопустимо

0

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на България е недопустимо – тази позиция са изразили представителите на страната ни на международния форум в саудитския град Джеда, посветен на усилията за прекратяване на войната в Украйна.

Решението на Москва да обяви предупредителни райони, опасни за корабоплаване, вреди на българските икономически и финансови интереси.

България осъжда оттеглянето на Русия от т.нар. зърнена сделка и потвърждава ангажимента си за съдействие на износа на украинско зърно, включително през българска територия, се казва още в позицията на външното ни министерство.

В Джеда в края на миналата седмица се събраха висши делегати от около 40 държави, сред тях не само съюзници на Киев, но също така Китай и Индия.

От Пекин и Берлин излязоха днес с позитивни отзиви за срещата, макар тя да не доведе до конкретен мирен план.

От външното министерство на Русия, която не бе представена в Джеда, повториха условията си за прекратяване на войната. Мирно решение е възможно ако Украйна, цитирам, „спре враждебните действия и терористичните атаки“ и ако западните държави престанат да въоръжават Киев. Още едно условие е Украйна да се откаже от териториите, окупирани от Москва, и статутът й на неутрална, необвързана и безядрена страна бъде потвърден, допълни говорителката Мария Захарова.

През изтеклата нощ руската артилерия отново обстреля фронтовия град Херсон. На обстрел бяха подложени и украински селища по границата в Харковска област. Загинаха трима цивилни.

Руското министерство на отбраната обяви, че войските му настъпват успешно в района на град Купянск, напредвайки с 3 километра за последните 3 дни. От своя страна, украинското командване твърди за нови успехи в околностите на Бахмут.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук