Над 2200 военни от НАТО ще участват в учението „Морски щит 24“ в Румъния

0
сн. АП

Над 2200 военни от Румъния и страни съюзнички в НАТО ще участват в многонационалното учение „Морски щит 24“ (Sea Shield 24) в крайбрежната зона на Черно море и река Дунав, съобщава румънското министерство на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

В учението, организирано от Румънските военноморски сили в периода 8-12 април, освен Румъния участват още 12 страни съюзнички и партньорки: България, Франция, Грузия, Гърция, Италия, Великобритания, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция и Съединените щати. 

В рамките на учението военните ще участват в мисии по борба с незаконните дейности в морето и реката, речен и морски контрол, издирване и спасяване в морето, оказване на помощ на плавателен съд, намиращ се в затруднение, и обезпечаване на сигурността на критична инфраструктура.

Военните ще използват 27 морски и речни плавателни съда, 17 самолета и 91 превозни средства и лодки, посочва цитираният източник.

Многонационалното учение „Морски щит 24“ е най-комплексното събитие, ръководено от Румънските военноморски сили чрез Командването на военноморския компонент „Вицеадмирал Йоан Джорджеску“ през 2024 г., и допринася за популяризирането на инициативите и интересите на Румъния в регионален и международен план, както и за повишаване на нивото на оперативна съвместимост между участващите сили, се отбелязва в съобщението.

Министерството напомня, че първото издание на многонационалното учение „Морски щит“ беше проведено през 2015 г., а сценариите му непрекъснато се адаптират, за да се осигури бърза и ефективна реакция на целия спектър от заплахи за регионалната сигурност и стабилност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук