Найджъл Фарадж: Никога не съм се опитвал да оправдая инвазията на Путин, но казвам истината

0
сн. БГНЕС

Лидерът на британската партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж защити твърдението си, че Западът е провокирал руската инвазия в Украйна, след като бе осъден за коментара от лидери от целия политически спектър.

Найджъл Фарадж заяви по-рано в интервю за Би Би Си, че „Западът е провокирал Путин за войната в Украйна“ и че това е следствие от разширяването на ЕС и НАТО на изток.

Премиерът Риши Сунак го разкритикува, заявявайки, че това е абсолютно грешен коментар и само „налива масло в огъня на агресията на Путин“. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър определи думите на Фарадж като „позорни“, а лидерът на либералдемократите Ед Дейвид нарече популиста „апологет на Путин“. От Шотландската национална партия отбелязаха, че казаното е „обида за всички пострадали украинци“.

Найджъл Фарадж обаче реагира със статия във „Дейли телеграф“, в която пише, че никога не е бил „апологет или поддръжник на Путин“, „но ако боднете руската мечка с прът, не се изненадвайте, ако тя отговори“.

„Не ме обвинявайте, че казвам истината за войната на Путин в Украйна“, казва Фарадж и прави уточнението, че „нахлуването в Украйна е било неморално, възмутително и незащитимо“.

„Като защитник на националния суверенитет аз вярвам, че Путин сгреши напълно като нахлу в суверенна Украйна. Никога не съм се опитвал да оправдая инвазията на Путин по какъвто и да е начин. Но това не променя факта, че прозрях какво ще се случи преди десетилетие, предупреждавах, че идва и съм една от малкото политически фигури, които винаги са били прави и честни относно войната на Русия в Украйна“, изтъква Найджъл Фарадж.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук