Народният театър „Иван Вазов“ с 4 награди ИКАР

0

Народният театър „Иван Вазов“ е големият победител тази вечер в церемонията по връчването на наградите за сценични изкуства ИКАР. 

4 статуетки спечели най-старата ни трупа, плюс отличието на Министерството на културата за мениджмънт, което получи директора Васил Василев. За 50-и юбилеен път бяха връчени наградите ИКАР на днешния 27 март, когато  отбелязваме Световния ден на театъра, а Съюзът на артистите раздава статуетките от 1974-та година насам.

„Бойно поле за действие“ беше мотото на ИКАР-ите тази година и слоганът е свързан с бюджета за култура. 130 са представленията, измежду които бяха направени номинациите.

Нестандартната постановка „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников в Народния театър спечели два ИКАР-а – за режисура (Боян Крачолов) и за поддържаща женска роля (Александра Василева).

„Хага“ по текст на украинката Саша Денисова, отново в Народния театър, също взе два ИКАР-а – за сценография и за най-добър спектакъл. 

Режисьорът Галин Стоев сподели:

„Много рядко в човешката история има моменти, когато реалността полудява до такава степен, че въображението не може да им насмогне. Когато си пред такава полудяла реалност, това, което ти остава да направиш, е да включиш фенерче. То се отваря така и прави коридор, тунел. И тръгваш по този тунел и се опитваш да събереш хора около себе си и да вървите по този тунел. И не знаеш какво има от другата страна, но е много важно, че сте заедно, че вървите заедно и че споделяте това, без да знаете какъв е финалът на това приключение“.

Българският актьор в Холивуд Димитър Маринов връчи наградата за водеща женска роля на Весела Бабинова за превъплъщението ѝ в Анджела в „Пистолет в торнадо“ в „Théatro отсам канала“, а постановката грабна наградата на публиката в онлайн гласуването. 

При мъжете статуетката отиде при проф. Пенко Господинов за ролята му на Иполит Матвеевич Воробянинов в „Седемте стола“ по Илф и Петров в Ловешкия театър.

Актрисата Мария Каварджикова получи ИКАР за изключителен принос към българския театър:“Благодаря за изключителното признание на Съюза на артистите. Дължа го на много хора“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук