Неподозирани факти за Лувъра, които ще ви изумят

0
сн. Пиксабей


Лувърът
 – най-забележителният музей в света. Раят за всеки любител на изкуството и едно от най-посещаваните места в цяла Франция.

Лувъра

Guliver/Getty Images
Стъклената пирамида, която маркира входа на Лувъра се е превърнала в символ на безценното изкуство, което „живее“ зад стените на този храм на творчеството. Той е дом на прочутата Мона Лиза на Леонардо, а Нике от Самотраки, посрещала преди хилядолетия древните мореплаватели на прочутия гръцки остров, днес с отворени обятия приветства посетителите на най-големия музей в света.

Милиони туристи се стичат всяка година на това място, за да се полюбуват на Джокондата и нейната усмивка, но в действителност има много неща за Лувъра, които със сигурност не знаете. Като например, че музеят има повече от един вход. Да, точно така. Освен покрай пирамидата, можете да се влезе и под земята – от спирката на метрото на линии 1 и 7: Palais Royal Musée du Louvre.

enlightened

 Ето някои изненадващи факти за Лувъра, които ще ви смаят.

Лувъра

Guliver/Getty Images
Най-старите произведения в Лувъра датират отпреди 9000 години.

Лувъра

Guliver/Getty Images

Най-древните артефакти можете да откриете в колекциите от Близкия изток. Задължително трябва да се види известната статуя от селището Айн-Газал, която датира от 7 век пр.н.е. Тя е намерена в Йордания през 1985 г. и е важна археологическа находка, тъй като е една от най-старите фигури, откривани някога.

Със сигурност този артефакт не е най-естетично изглеждащата статуя – има два крака, но няма ръце и не е с най-красивото лице. Но именно нейният древен произход привлича вниманието и възторга на посетителите.

Една от най-известните статуи в Лувъра е без глава.

Има някои реликви, които обезателно трябва да видите, когато сте на разходка из Лувъра. Едно от тези произведения е Нике от Самотраки – бяла мраморна скулптура, направена между 220 и 185 г. пр.н.е. Тя изобразява крилата гръцка богиня, символизираща победата. Предполага се, че между 3 и 2 век пр.н.е. статуята на Нике е била поставена върху стръмна скала на остров Самотраки на входа на пристанището върху пиедестал с формата на корабен нос. Въпреки годините на разкопки, археолозите и до днес не могат да намерят главата на древногръцката богиня. Нике е толкова вдъхновяваща, че именно нейната статуя служи за емблема на една от най-луксозните автомобилни марки – Ролс Ройс. Също на нея е кръстен и популярният концерн за спортни стоки Nike.

Другата известна статуя в Лувъра пък е без ръце.

Лувъра

Guliver/Getty Images
Подгласник на безглавата Нике от Самотраки е Венера Милоска, която няма ръце. Това е древногръцка скулптура, вдъхновена от богиня, вероятно Афродита.  Датира от 100 г. пр. н. е. Венерата е открита на о. Милос, откъдето идва и нейното име.

Лувъра

Guliver/Getty Images
Статуята изобразява полугола млада жена, чиято дреха е смъкната напълно до зоната на хълбоците и леко разкрива бедрата, задните части, прасците и стъпалата й. Фигурата на богинята дава представа за женският идеал около 130 – 90 г. пр.н.е.

Мона Лиза е зад бронирано стъкло.

Лувъра

Guliver/Getty Images

Тя няма нужда от представяне, защото със сигурност е най-известното произведение на изкуството в целия свят. Вероятно сърцето ви е спирало, когато в социалните мрежи са ви попадали кадри как портретът на Джокондата е заливан с боя, гореща супа и какво ли още не. Но, спокойствие! Шедьовърът на Леонардо е защитен от бронирано стъкло. И има въоръжена охрана. Безценната картина е била открадната през далечната 1911 г. и върната две години по-късно. Днес никой не би рискувал тя да изчезне отново.

Не сте в Египет, но в Лувъра има доста впечатляващ сфинкс.

Лувъра

Guliver/Getty Images

Египетската колекция е една от големите атракции на парижкия музей. Тук може да разгледате красиви и древни саркофази, мумии и това, с което музеят може да се похвали – един от най-големите сфинксове извън Египет. 

Това е Големият сфинкс от Танис, датиращ от 2600 г. пр.н.е. Гранитната скулптура е била открита в руините на храма на Амон-Ра в Танис, столицата на Египет по време на 21-ва и 23-та династии.

Лувърът отваря врати по време на Френската революция.

Лувъра

Guliver/Getty Images

Когато повечето хора мислят за Френската революция, в съзнанието им идват бунтове, кръвопролития и може би обезглавяването на Мария Антоанета. Но насред този бурен момент от френската история, в Париж е открит един от най-добрите музеи в света. Интелектуалци от епохата на Просвещението, включително френският философ Дени Дидро, изискват кралските колекции да бъдат достъпни за обществеността.

Революционното правителство във Франция се съгласява и така е открит Лувъра на 10 август 1793 г.

Пирамидата на входа не е френско творение

Лувъра

Guliver/Getty Images

Известната пирамида на Лувъра не идва от Франция. Тя е проектирана от китайско-американският архитект Яу Мин Пей. Той е избран да обнови музея от тогавашния президент Франсоа Митеран и проектира пирамидата през 1989 г. В началото тя не била никак одобрявана от парижани, а днес е емблема на града.

Вестник „Фигаро“ излиза със заглавие, в което нарича пирамидата „нова дрънкулка“, а други упрекват президента, че е масон и е затова пирамидата има точно 666 части, за да се отдаде почит на дявола.

Лувърът има общо четири етажа с изкуство.

Лувъра

Guliver/Getty Images
Колекцията от произведения на изкуството може да бъде разгледана на четири нива: долно ниво, партер, първо и второ. Ето какво може да бъде видяно на всяко ниво.

Ниво -1: Долен партерен етаж

 •      Френски скулптури от 17-ти и 18-ти век
 •      Европейски скулптури от 6-ти до 17-ти век
 •      Близкоизточно и египетско изкуство от 30 г. пр. н. е. до 1800 г. сл. н. е
 •      Ислямското изкуство от 7 до 19 век
 •      Гръцки антики от 6500 до 500 г. пр.н.е
 •      Египетски антики от 4000 до 30 г. пр.н.е
Лувъра

Guliver/Getty Images
 Ниво 0: Партер

 •      Френски скулптури от 6 до 19 век
 •      Близкоизточни антики от 7500 г. пр. н. е. до 500 г. сл. н. е
 •      Египетски антики от 4000 до 30 г. пр.н.е
 •      Европейски скулптури от 16-ти до 19-ти век.
 •      Римски антики от 100 г. пр. н. е. до 500 г. сл. н. е
 •      Гръцки антики от 500 до 30 г. пр.н.е
Лувъра

Guliver/Getty Images
 Ниво 1

 •      Още древни египетски антики от 4000 до 30 г. пр.н.е
 •      Испанска живопис от 15-ти до 19-ти век
 •      Британски и американски картини от 16-ти до 19-ти век
 •      Италианска живопис от 13-ти до 19-ти век
 •      Гръцки антики от 700 до 400 г. пр.н.е
 •      Декоративно изкуство от 6 до 19 век
Лувъра

Guliver/Getty Images
 Ниво 2

 •     Европейска живопис от 14-ти до 19-ти век
Лувъра

Guliver/Getty Images

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук