Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна, призова във Вашингтон Зеленски

0

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

„Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и (руският президент Владимир) Путин чака ноември“, заяви Зеленски, говорейки в Института „Роналд Рейгън“ преди срещата на върха на НАТО.

„Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /…/ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец“, допълни той.

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

„Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/…/ но не минахме през войната с него“, каза Зеленски, говорейки на английски език без преводач, по време на проява в Института „Роналд Рейгън“ във Вашингтон. „Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам“.

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

„Благодарен съм на нашите партньори /…/ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура“, написа той в „Екс“.

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви нова военна подкрепа за Украйна.

„Русия няма да победи“, заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори  възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

„Допълнителните системи „Пейтриът“, SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница“, отбеляза Зеленски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук