Николай и Йоан са сигурни кандидати за патриарх

0

Николай Пловдивски и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан са най-вероятните кандидати за овакантения партиаршески пост в БПЦ след смъртта на патриарх Неофит в сряда вечерта. Разпределението на силите между двамата в Светия Синод е 6:6. Третата кандидатура вероятно ще бъде на ловчанският митрополит Гавриил. Това научи “Труд news” от хора, посветени в църковните дела.

На извънредно заседание на Св. Синод днес Йоан бе избран за Наместник-председател на Синода.

Друго решение на митрополитите е поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит да бъде днес от 9 часа в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, а погребението му в събота (16 март) в “Св. Неделя”. То ще бъде предшествано от заупокойна св. литургия, а опелото ще започне след края ѝ. С литийно шествие тялото на Неофит ще бъде пренесено от “Св. Александър Невски” до митрополитската катедрала “Св. Неделя”, където ще бъде положено.

Траурни камбани по обяд посрещнаха тленните останки на патриарх Неофит в митрополитския храм “Света Марина” в София.

Над Светия Синод бе спуснато черно траурно знаме, траурно биха камбаните на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Министерски съвет обяви 15 и 16 март за дни на национален траур.

Източник: в. „Труд“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук