Никола Минчев: Има достатъчно време за избори 2 в 1

0

Има достатъчно време така, че изборите да бъдат 2 в 1 – за европейски и за национален парламент – такава теза разви в ефира на Нова телевизия Никола Минчев, депутат от ПП – ДБ.

Той припомни заявките на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов – да върнат мандата и искат избори 2 в 1. „От това следва да върнат мандата веднага, защото ако се изпълни цялата процедура по конституцията, това ще забави и няма да има възможност за избори 2 в 1. Затова би следвало да го върнат веднага“, заяви зам.-председателят на парламента и член на ръководството на ПП-ДБ Никола Минчев. По-късно днес се очаква президентът Румен Радев да връчи третия мандат на ИТН. 

Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април, за да има избори 2 в 1 на 9 юни. В конституцията пише до 2 месеца, така че и на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно, допусна Минчев. 

Не мисля, че конституционна криза чука на вратата, тъй като списъкът от премиери е достатъчно широк. Изключвам хипотезата при 10 позиции, всички 10 души да откажат да поемат тази отговорност в този момент. Това би породило въпроса защо, коментира Минчев. 

Вчера ми се стори странно напускането на зам.-омбудсмана. Веднага възниква въпросът има ли връзка с предстоящата процедура при назначаването на служебен кабинет, допълни той. Странно ми е как ще работи самата институция, след като омбудсманът Диана Ковачева заминава за Страсбург – още другата седмица май, допълни той. И предположи, че парламентът още в този си мандат ще пристъпи към избора на нов обществен защитник. 

Който и да бъде избран, трябва да изпълнява конституционните си задължения добросъвестно и да организира честни избори – така Минчев отговори на въпрос дали ПП-ДБ са притеснени от партийна кандидатура като Росен Желязков за служебен премиер. Така гледали на Димитър Главчев. 

На въпрос дали след изборите ще преговарят с ГЕРБ-СДС, ако картината остане същата след изборите, Минчев отговори: Не е изключено и това да се случи. При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце. 

Но и след изборите, и за да можем отново да покажем нашите идеи за управление и да защитаваме идеите си как да се попълват органи, избирани от Народното събрание, за приоритетите Шенген и еврозоната – трябва ни доверието на хората, каза депутатът от ПП-ДБ. 

Но след като минат изборите е ясно, че няма да има добре структурирано мнозинство. Ние искаме реформите, но докато не видим заявка отсреща и конкретен ангажимент, не можем да си стиснем ръцете, допълни Минчев. 

Партньорството с БСП е доста по-сложно, отколкото беше преди 2,5 г. Първо, войната в Украйна извади на преден план различията между геополитическата ориентация на България. По-скоро не е вероятно. А и от гледна точка на аритметиката в НС това едва ли ще доведе до резултат, коментира още зам.-шефът на парламента. 

Не е изключено управление ГЕРБ – ДПС, първо трябва да имат мнозинство за това, смята Минчев. Няма страшно да си в опозиция. 

Комисията за Нотариуса ще продължи работата си. Има резон да продължим с изслушване на ниво главен прокурор, а защо не и бившите главни прокурори, защото казуса с Нотариуса и Пепи Еврото се развиват доста време и обхващат и мандатите на Сотир Цацаров и Иван Гешев, обясни Минчев, който е председател на комисията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук