Нова инициатива на Борисов, Пеевски и Петков – този път за език на омразата

0

Нова инициатива се зароди в Народното събрание. Група водещи депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, сред които познатото вече трио на Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски, внесоха проект за обща декларация. Темата на тяхната декларация Е езикът на омразата в българската политика. Макар че не се споменава поименно, тя е насочена към „Възраждане“ на Костадин Костадинов.

В проекта (пълният текст – накрая) се изреждат актове на европейски и международни институции, насочени срещу езика на омразата; посочва се, че се наблюдава „засилена употреба на език на омразата в българския политически живот през последните месеци, включително и от представители на политическите партии в този парламент“; припомня се изборът и усилията на България да стане пълноправен член на ЕС и НАТО; изброяват се антисемитизмът, ислямофобията, християнофобията, ксенофобията и хомофобията като най-тежките прояви на нетърпимост, омраза и дискриминация, съобщава zashtoto.com.

След това предисловие вносителите призовават всички участници в обществения и политическия живот, особено в парламентарните дебати, да се противопоставят на разделението и словесното насилие; както и да помнят спасението на българските евреи и съпротивата на българските турци и мюсюлмани срещу тоталитарния режим. Накрая идва нещо съвсем конкретно – предложение да се изгради, заедно с МВР, „отворена към гражданите платформа, на която съмнения за престъпления от омраза да бъдат докладвани и щателно проверявани“.

Към проекта няма дори и едно изречение мотиви. Той е разпределен на парламентарните комисии по правата на човека и по външна политика, където ще влезе в началото на следващата сесия на Народното събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук