Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил

0

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил. Той беше избран от втори тур на гласуването с 69 гласа. Другият кандидат за духовен водач – Григорий Врачански, събра 66 от гласовете. Недействителните бюлетини бяха три. Във вота участваха общо 138 делегати.

При първото гласуване получи 51 гласа. Тогава Врачанският владика Григорий спечели 64 гласа, а Ловчанският митрополит Гавриил отпадна от надпреварата с 19 гласа.

Гласуването приключи малко след 10. 00 ч. Пуснати бяха138 бюлетини, от които 4 недействителни.

Даниил попадна втори в „тройката“ на 32-рия тур от гласуването на митрополитите при избора на кандидатите за патриаршеския престол. Известен е като радетел за истинско монашество, смирен и твърд във вярата. Много хора искрено го обичат и следват.

Видинският митрополит Даниил, със светското име Атанас Трендафилов Николов, роден е на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

След като Светият синод прие спорната наредба, според която митрополитите можеха да се избират само от събратята си митрополити, без участието на миряните и клира, митрополит Даниил, заедно с митрополитите Гавриил и Серафим, първи се противопоставиха на противоуставните ѝ членове. Когато през септември 2023 г. за шпионаж бяха експулсирани свещениците от Руската църква, митрополит Даниил написа обръщение, че е огорчен и че политическите пристрастия ще преминат, а ще остане Христовата истина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук