Нови правила за дистанционна работа гласува социалната комисия

0

Депутатите от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика ще обсъдят на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото право на изключване на работниците и служителите. Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца. Комисията ще разгледа също, на второ четене, проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта. Той предвижда намаляване на административната тежест.

Работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо. 

Това предвижда предложение за промени между  двете четения за право на непрекъсната почивка, внесено от председателя на социалната комисия Деница Сачева и други депутати от ГЕРБ-СДС. 

Елисавета Белобрадова от Продължаваме промяната-Демократична България предлага премахване на съществуващото в Кодекса на труда ограничение, според което броят на работниците, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа в предприятие ползвател, не може да бъде повече от 30 на 100 от общия брой на работещите при него. 

Божидар Божанов също от ПП-ДБ предлага промяната на мястото на работа за срок до 6 месеца при работа от разстояние да не се смята за изменение на трудовото отношение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук