Нов опит за избор на председател на 50-ото НС

0
сн. БТА

Депутатите от 50-тото Народно събрание ще проведат днес второто си заседание от 10 часа, на което се очаква да направят нов опит за избор на председател на парламента.

Преди това се очаква да се събере Председателски съвет, за да се обсъдят отново номинациите за поста.

ГЕРБ няма да отстъпят от кандидатура на Рая Назарян за председател на Народното събрание, беше категоричен лидерът Бойко Борисов.

 „Защото традицията е такава – най-голямата партия получава председател на парламента. Важен е принципът, иначе защо се явяваме на избори?“, заяви лидерът на ГЕРБ.

 Председателят на ДПС Делян Пеевски също настоя за подкрепа на номинираната от ГЕРБ Рая Назарян.

 „Най-правилното е първата сила да получи шеф на парламента. Трябва да се смирят, надявам се да им дойде акълът“, посочи той.

Остава под въпрос дали ще се намери съгласие, но е сигурно, че „Възраждане“ и „Има такъв народ“ няма да оттеглят номинациите си – съответно на  Петър Петров и на Силви Кирилов  за ръководния пост в Народното събрание.

На днешното пленарно заседание се очаква да бъде гласувано  прекратяване на пълномощията на Христов Иванов като народен представител. Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България“ ден след вота на 9 юни и обяви, че няма да бъде депутат в 50-то Народно събрание.

Вчера той положи клетва, но веднага след това напусна пленарната зала и депозира заявлението си за оставка в деловодството на парламента.

Днес се очаква още лидерът на „Величие“ Николай Марков да положи клетва като народен представител, след като вчера не успя, защото закъсня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук