Нов скандал с „Патриарха“: Заличени са личните паркоместа за инвалиди

0

Хора с увреждания останаха без личните си инвалидни места, където да паркират. За това сигнализират самите те, а причината е новоизградената велоалея по протежението на бул. „Патриарх Евтимий”, заради която паркоместата са били заличени.

По закон и европейска директива Столичната община е задължена да предостави персонално паркомясто на хората с увреждания, което трябва да бъде максимално близо до дома му.

„Става въпрос за над 30 паркоместа. Проблемът е, че те са блокирани и не можем да паркираме, явно пречим на велоалеите. Те се намират около „Патриарха“, бул. „Витоша“, „Петте кьошета“ и Първа градска болница. Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем”, коментира в ефира на „Здравей, България” Павел Савов, председател на Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

„В момента всички хора с увреждания, които живеят в центъра, си загубиха паркоместата”, каза Савов. Пред NOVA от Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа.

Това предизвика и коментара на Георги Георгиев, общински съветник в СОС от ГЕРБ-СДС:

“Васил Терзиев нямал време да маркира паркоместа за хората с увреждания на бул. „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“, това съобщиха от Столична община. Стана ясно, че с новата организация на движение в центъра общината е заличила и 30 инвалидни паркоместа.

⚠️ Потресаващо е, че са премахнати и паркоместата за хора с увреждания пред Първа градска болница. Всякакви оправдания тук са нелепи.

Отделен е въпросът за паркоместа за хора с инвалидни колички, които живеят на тези улици. Техните места също ги няма. Големият проблем е, че не могат и да ги върнат.

➡️ Съгласно наредбата за организация на движението общината е длъжна да осигури едно паркомясто до жилището на гражданин с увреждания. Сега това вече е напълно невъзможно.

❗️Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект и да видим колко места за хора с увреждания са предвидени в него. Има ли ги поне на хартия, намалени ли са или изобщо са изчезнали?

🧑‍🦽И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Фр. Нансен“, Терзиев пуска снимка как работници плевят тревички. Нагледен пример за приоритетите на „Промяната“ и неспособността им да управляват и носят отговорност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук