Нов шеф на Митниците, Спецов остава начело на НАП, фискалният резерв се оказа с 3 млрд. лв. по-малко

0

Георги Димов е новият директор на Агенция „Митници“, съобщи новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Румен Спецов остава начело на НАП.

Людмила Петкова съобщи още, че фискалният резерв е под 6,7 милиарда лева. По-рано през деня, когато тя пое поста от Асен Василев, вече бившият министър на финансите обяви, че оставя резерв от 9,9 милиарда лева.

„Фискалният резерв в 6,689 млрд. лв. Към края на март е 9,9 млрд. От сумата 6,689 млрд. – 4 млрд. са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система“, посочи Петкова. 

„Сегашното състояние е 6,6 млрд. фискален резерв и 2-та милиарда, така наречени приходи за бъдещи периоди, за втория транш трябва да се изпълнят определени изисквания, за да получим средствата от ЕС“, коментира служебната министърка на финансите. 

„1,6 млрд. лв. са средствата за придобиване на вземанията от „Топлофикация“ – София, БЕХ и „Булгаргаз“, за останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6,6, млрд. Може и част от тях да са отишли за пенсии“, добави тя. 

„Мога само да предположа – 1,6 млрд. лева са средствата, които бяха предоставени за вземанията на „Булгаргаз“ от „Топлофикация“ – София“, каза новата министърка на финансите. 

„Разполагаемите парични средства всъщност към момента са 2,7 млрд. лв.“, уточни служебният финансов министър. 

„Ще направим по-подробен анализ“, каза още Петкова. 

На въпрос на БНР може ли останалите около два милиарда лева, за които тя дори няма предположение, да са изразходвани неправомерно, Петкова отговори: 

„Не мога да коментирам нещо, преди да съм проверила“

На церемонията по предаването на властта стана ясно, че двамата заместници на Асен Василев вече са подали оставка. Заместник–министър с ресор приходни агенции няма да има, защото Людмила Петкова ще ги държи пряко на подчинението си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук