НС създаде комисия „Нотариуса“

0
сн. БГНЕС

Депутатите сформираха временна парламентарна комисия за нерегламентираното влияние върху съдебната система, обвързаност на представители на съдебната власт, както и за дейността на групата около убития Мартин Божанов – Нотариуса.

Двата проекта са внесени от ПП-ДБ и от ГЕРБ и ДПС, а дискусията протече съвместно.

„За“ бяха 191 народни представители, без „против“, един „въздържал се“.

Народното събрание прие общ проект на решение за създаване на временен орган, който включва предложенията на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ – СДС, ДПС.

Комисията е от 17 народни представители на пропорционален принцип – петима от ГЕРБ-СДС, четирима – „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), трима – „Възраждане“, трима – ДПС, един – „БСП за България“ и един от „Има такъв народ“. Срокът на работа е 3 месеца, като трябва да бъдат установени всички факти и обстоятелства около евентуалното наличие на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов.

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев беше избран за председател на Временната комисия. В подкрепа на Никола Минчев гласуваха 125 народни представители, 36 бяха „против“ и 17 се въздържаха.

Другата кандидатура за председател на комисията беше на Златан Златанов от „Възраждане“, за когото гласуваха 72 депутати, 76 бяха „против“ и 41 се въздържаха.

От „Има такъв народ“ предложиха Гроздан Караджов да оглави комисията. Тъй като комисията не е на паритетен принцип и според нас тези, които предложиха тази комисия, всъщност би трябвало да се саморазследват, защото връзките в съдебната власт са тъкмо в ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, предлагаме нашият кандидат да бъде председател, за да се свърши някаква обективна работа, каза Тошко Йорданов (ИТН), цитиран от БТА. За кандидатурата на Караджов гласуваха 67 депутати, 88 бяха „против“ и 33 се въздържаха.

За заместник-председатели на временната комисия бяха избрани Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) и Хамид Хамид (ДПС).

В състава на комисията влизат: от ГЕРБ – СДС – Маноил Манев (заместник-председател), Рая Назарян, Марин Маринов, Александър Ненков и Росица Кирова; от ПП-ДБ – Никола Минчев (председател), Людмила Илиева, Мирослав Иванов и Настимир Ананиев; от „Възраждане“ – Александър Арангелова, Ивайло Чорбов и Златан Златанов; от ДПС – Хамид Хамид (заместник-председател), Ертен Анисова и Гюнер Ахмед; от „БСП за България“ – Атанас Зафиров; и от ИТН – Гроздан Караджов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук