Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж беше освободен от британски затвор, сключил е сделка със САЩ

0
сн. Телеграм, Медуза

Както WikiLeaks съобщи (https://x.com/wikileaks/status/1805390138945528183), с решение на Върховния съд на Лондон 52-годишният Асанж беше освободен под гаранция от затвора Белмарш в Лондон, където прекара повече от пет години. Това стана, след като Асандж сключи сделка с американските власти, които искаха екстрадирането му от Обединеното кралство.

WikiLeaks не разкрива условията на сделката. Washington Post пише (https://www.washingtonpost.com/national-security/2024/06/24/assange-wikileaks-plea-deal-guilty/), че Асанж ще бъде съден на Северните Мариански острови (територия на САЩ в Тихия океан) и се признава за виновен по едно от 18 обвинения. Той ще бъде осъден на 62 месеца затвор, но ще бъде освободен, тъй като вече е излежал този срок в лондонски затвор.

Съдебното заседание на Северните Мариански острови ще се проведе на 26 юни. След нея Асандж ще може да се върне в родината си – Австралия. WikiLeaks публикува видео как той се качва на самолет на лондонското летище Станстед.

„След повече от пет години в килия с размери 2 на 3 метра, изолиран 23 часа в денонощието, той ще се събере със съпругата си Стела Асанж и децата им, които са виждали само баща си зад решетките“, каза WikiLeaks.

Джулиан Асандж е основател на организацията WikiLeaks, която публикува дипломатически грами от американски посолства и документи за войната в Ирак и Афганистан. В САЩ Асандж беше изправен пред доживотен затвор.

От 2012 г. Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Еквадор му даде гражданство и статут на бежанец, но след това отмени и двете решения и през 2019 г. британската полиция арестува основателя на WikiLeaks. Оттогава изслушванията за екстрадицията на Асанж в САЩ продължават в Лондон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук