Отново избори за Сливенски митрополит днес

0

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей. 

Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да влязат в сградата на Сливенска митрополия, където ще се проведе повторния избор. В списъка са включени следните достоизбираеми епископи – Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак. 

До днешните избори се стигна след като февруарските бяха касирани от Светия синод, след две подадени жалби за сговор между избирателите, въпреки, че на два тура бяха избрани епископ Иеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей. Скандалът  завърши с осемдневната гладна стачка на сливенския отец Иван и взаимни обвинения, че всичко се прави в интерес на управлението на имотите на епархията по черноморието и предстоящия избор за патриарх.

Ако днес бъдат избрани двама от шестимата кандидати, то следващата неделя Светия синод ще трябва да избере Сливенски владика на мястото на починалия в началото на годината дядо Йоаникий.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук