От „БСП за България“ внасят закон за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година

0
сн. БТА

Внасяме закон за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година – вместо от 1 юли тази година, да влезе в сила от 1 юли 2025 г. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Всички прогнози, които правят експертите, показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20 %, посочи тя. По думите ѝ има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар в цените, и бедни, и работещи бедни, и пенсионери.

Както виждате, в енергетиката е пълен хаос, коментира Нинова. По думите ѝ фондът, който трябва да компенсира тази цена, е изпразнен, няма средства, с които да се компенсира, и ако веднага и влезе в сила, това крие огромни рискове, включително и за икономиката, включително и за еврозоната. Внасяме този закон и ще настояваме много бързо да се гледа, добави Нинова.

Знаем какви аргументи ще ни се дадат от другата страна това да не се случи – че това е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост и би попречило на усвояване на средствата от Плана, отбеляза Нинова. Тя обърна внимание, че в Плана няма дата и година, в която това трябва да бъде прието, в директивата, която регламентира тези отношения. Там е казано, че трябва да започнем процеса по либерализация, но не е фиксирано кога това да се случи, всяка държава трябва да прецени кога да го направи, добави тя. Ние смятаме, че в момента това би било огромен риск за нарастване на неравенствата, за бедните хора, за работещите, за икономиката, посочи още лидерът на социалистите.

„Когато се представяха тези промени в Закона за енергетиката, ние от БСП бяхме категорично „против“, защото това правителство е изцяло некомпетентно да направи подобна реформа, и хаосът в момента е пълен, благодарение на това правителство, и ние отказваме хората да страдат заради тази некомпетентност“, отбеляза депутатът Драгомир Стойнев. Той добави, че самите електроразпределителни дружества заявяват, че нямат достатъчно свеж ресурс, който да вложат, така че да не се увеличи цената на домакинствата.

„Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ за съжаление е изпразнен от некомпетентното управление, защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите. Следователно хората, обикновените граждани, трябва да заплатят това увеличение на цените, защото няма кой да ги поеме, и да компенсират тази некадърност на управляващите“, каза още Стойнев. Той коментира, че този политически хаос, който се задава, за съжаление ще бъде понесен от българските домакинства.

Предлагаме, докато няма ясен механизъм и не се знае как крайната цена за битовите потребители ще бъде компенсирана, да не се прибягва към тази прословута реформа, която беше направена единствено, за да се усвоят средства от Плана за възстановяване и устойчивост, заяви Стойнев. По думите му всички са недоволни.

Законът ще бъде внесен утре и се надяваме бързо да бъде гласуван в зала, защото отиваме към предсрочни избори и няма кой да се грижи за българските граждани, отбеляза депутатът. Той изрази притеснение, че електроразпределителните дружества ще станат монополисти на пазара, те са единствените, които могат да снабдят домакинствата, че няма да има нужната конкуренция и купувайки цената от борсата – разликата трябва да бъде заплатена от държавата. Фондът обаче е изпразнен и цената ще я понесат домакинствата, добави Стойнев и посочи, че трябва да има преразглеждане на Зелената сделка. По един нечестен начин българските производители плащат скъпи емисии при положение, че сме намалили нашите емисии с приблизително 43 % спрямо 1990 г. Не може в Европа едни държави да страдат повече, защото други не са изпълнили своите ангажименти. Ще настояваме в следващия Европейски парламент цялостно преразглеждане на Зелената сделка, заяви Стойнев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук