От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката

0
сн. БГНЕС

Заради дефицита в енергийната система от ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха Асен Василев да покрие дупката от 1 млрд. лева, за да не се вдига цената на тока с 20%.

Справка на интернет страницата на Народното събрание показва, че вносители на проекторешението са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народни представители от съответните парламентарни групи.

В последните 3 години на „промяна“ от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд. лева„. Това написа по-рано днес Делян Добрев във „Фейсбук“. 

Надявам се всички депутати даподкрепят предложението ни, за да защитим хората и бизнеса от драстично увеличение на цената. Ако не го направят ще гледаме и Еврозоната през крив макарон, защото увеличението на тока ще вдигне общата инфлация“, пише още той.

В мотивите към проекторешението се визира писмо от 28 февруари 2024 г., с което председателят на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) информира министъра на финансите Асен Василев за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения, съгласно Закона за енергетиката. Посочва се, че това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества. 

„През последните три години министърът на  финансите „обезкърви“ държавната енергетика“ – „Български енергиен холдинг“ ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млрд.лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха използвани за покриване на дупки в държавния бюджет, в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ“, се казва в мотивите към проекторешението. 

С него се предлага министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит. 

С проекта на решение, Народното събрание възлага на министъра на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит на ФСЕС в срок до 31 март 2024 г. 

Стигна се и до напрежение в енергийната комисия.

„Асен Василев прибра парите в бюджета“, заяви Делян Добрев, а Венко Сабрутев го прекъсна с думите: „Разбирам, че вашата цел е да говорите против Асен Василев.“

Добрев от своя страна го предупреди, че ако нарушава реда на тази комисия, ще гласуват отстраняването му.

Ивайло Мирчев призова за нормален разговор. „Дайте да се държим на някакво по-високо ниво и да спрем с момчешките изпълнения“, каза той.

„Асен Василев източи 847 млн. лв. от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха остатъци и можеха да се използват за енергийни компенсации“, каза Добрев и добави, че най-вероятно ще трябва тези пари да бъдат върнати на Европейската комисия (ЕК).

По думите му сега се намираме в ситуация, в която на фонда не му стига 1 млрд. лв. „Това би довело до 20% увеличение и за бита, и за бизнеса. В последните 3 г. от българската енергетика се източиха, разбира се в посока бюджета, близо 4 млрд. лв.“, подчерта той.

Председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов потвърди, че в момента действително има „една дупка от 1 млрд. лв. във Фонда“ и апелира Министерството на финансите и финансовия министър Асен Василев да преведе тези средства към фонда.

Министърът на енергетиката подчерта, че в рамките на МС има задвижен механизъм, който да подсигури 450 млн. лв. към фонда. „Очаквам до края на седмицата да сме я финализирали. Фондът може и ще се справи без това да се отрази на цената на електроенергията при положение, че ние имаме вноска и от държавния бюджет“, обясни още Радев.

Тъй като се наложи енергийният министър да напусне заседанието на ресорната парламентарна комисия, той обеща да направи всичко възможно да присъства утре в пленарна зала, където ще се гледат и трите точки. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук