Официални представители на САЩ и Китай ще обсъдят рисковете от изкуствения интелект

0
сн. АП

Евентуалните рискове, които могат да възникнат заради използването на технологии с изкуствен интелект (ИИ), ще обсъдят днес в Женева официални представители на САЩ и Китай, предаде ДПА. 

Разговорите няма да бъдат „насочени към каквато и да е форма на техническо сътрудничество“, обяви във Вашингтон високопоставен представител на американската администрация, пожелал да остане анонимен. 

„Целта на разговорите е да бъде оценен евентуалният риск (от използването на изкуствен интелект – бел. ред.) и да бъде обсъдено как да бъде гарантирана безопасността“.

Китай е превърнал развитието на ИИ в основен национален приоритет. Управляващите в Пекин все повече налагат технологиите с изкуствен интелект, включително и в сектора на сигурността, допълни американският представител. Той посочи, че администрацията във Вашингтон е убедена, че тези действия на Китай „подкопават националната сигурност на САЩ и на съюзниците им“.

Вашингтон е приел „целенасочени решения“, за да отговорят на тези рискове. Високопоставеният представител на администрацията на САЩ посочи, че делегацията на неговата страна ще изрази отново своята загриженост относно този въпрос при срещата си с китайските представители. 

Днешните разговори в Женева се провеждат, след като миналия ноември президентите на САЩ и Китай – Джо Байдън и Си Цзинпин, се срещнаха в щата Калифорния. Двамата лидери обявиха тогава, че се планират двустранни разговори относно рисковете, свързани с използването на ИИ, припомня ДПА. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук