Очаквам справедлива, но тежка присъда

0
сн. БНР

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. След няколко неуспешни опита, днес то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в още три дни през идната седмица. 

Делото „Дебора“ беше разпределено в Пловдив от ВКС, след като всички районни съдии в Стара Загора си направиха отвод. 26-годишният Георги Георгиев има три обвинения – за побой, обезобразяване на момичето и заплаха за убийство. За тях той може да получи до 10 г. затвор. 

С думите „Очаквам справедлива, но тежка присъда“ Дебора Михайлова влезе в залата на Пловдивския районен съд, където е приканена първа да даде показания срещу нейния насилник Георги Георгиев.

„Шокът от станалото не е отминал, но не се притеснявам да разкажа всичко“, добави  девойката, която този път е доста по-спокойна и видимо целеустремена.

По думите ѝ, музиката е това, което и дава сили и енергия да остане психически силна. Добавката е по повод песента, която тя вече  разпространява по интернет каналите. Дебора не крие, че парчето е изцяло посветено на драматичното и преживяване, както и с препратки, но далеч не ласкави, за бившия и приятел. Тя признава, че в бушуващия кошер от емоции между тях е имало силни чувства, но вече всичко е само зловещо минало и днес просто иска най-тежката присъда за Георги. Случилото се с  нея и последвалата песен Дебора дори визира като послание към всички евентуални жертви на насилие, пък било то породено от неудържима страст.

Жестокото престъпление спрямо Дебора Михайлова бе извършено в края на юни миналата година, но придоби широк обществен отзвук месец по-късно.Тогава се разбра, че насилникът е бил задържан за кратко и освободен от старозагорския съд, чийто състав преценил, че извършеното е само „лека телесна повреда“. На 31 юли Георгиев вече арестуван за постоянно.  Зловещият инцидент предизвика серия от протести в цялата страна, а самата девойка  бе абитуриентка преди няколко дни.

На днешното заседание се разпитват първите 10 от общо почти 40 призовани свидетели и вещи лица. 

Делото е насрочено в няколко поредни заседания, но ще протича при закрити врати заради множеството интимни подробности. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук