Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

0
сн. БГНЕС

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо. Той беше прострелян вчера в град Хандлова и опериран в болницата в Банска Бистрица.

Вицепремиерът Томаш Тараба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му.

Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три часа и половина операция в болницата в Банска Бистрица. Откаран е там по спешност, след като бе прострелян.

За стрелбата бе задържан 71-годишният Юрай Синтула от град Левице, член на Съюза на словашките писатели, автор на няколко стихосбирки.

Оръжието, с което е стрелял, е законно притежавано. В миналото е работил като охранител в търговски център.

Министрите на вътрешните работи и отбраната определиха случилото се като политическа атака.

Изстрелите са били пет, съобщи вътрешният министър Матуш Шутай Ещок. Раните са в корема, ръката и крака. Ещок отправи призив за спокойствие към политиците и обществото.

След новината за покушението парламентът прекъсна заседанието си, а опозицията отмени насрочения за снощи протест срещу политиката на правителството на Роберт Фицо.

Президентът Зузана Чапутова определи атентата като „посегателство срещу демокрацията“ и призова да се сложи край на реториката на омраза, както и да не се правят прибързани изводи.

Осъждаме всяка форма на насилие и нападения срещу политици – в този дух бяха изказванията на опозицията в Словакия.

Редица световни лидери осъдиха нападението, сред тях – американският президент Джо Байдън, както и руският държавен глава Владимир Путин.

Роберт Фицо пое властта за четвърти път миналата есен, след като неговата партия „Посока – социална демокрация“ спечели парламентарните избори на 30 септември и влезе в коалиция с крайнодясната Словашка национална партия. Правителството насочи външната си политика на изток и спря военната помощ за Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук