Очаква се Байдън да представи днес плановете си за финансите на САЩ

0
сн. АП

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да очертае фискалните си планове за страната, представяйки бюджет за финансовата 2025 г., започваща в началото на октомври, предаде Ройтерс.

Бюджетът вероятно ще включва обещания за намаляване на разходите за покриване на дефицита на страната с 3 трилиона долара в рамките на 10 години. Това би забавило, но не и спряло растежа на държавния дълг, който се оценява на 34,5 трилиона долара.

Също така Байдън иска да повиши минималния корпоративен данък в САЩ, да намали облекчения, свързани с възнагражденията на изпълнителни директори и такива за корпоративни самолети, както и да позволи на правителството да договаря по-ниски цени на лекарствата.

Събраните допълнителни средства биха могли да финансират нови данъчни кредити за жилища, разширени субсидиите за здравеопазване и да допринесат за по-добър контрол по границите.

По отношение на отбранителните разходи се очаква Байдън да призове за придобиване на по-малко изтребители F-35 и подводници от клас „Вирджиния“.

Бюджетите на Белия дом обичайно представляват своеобразен списък с финансови желания, което се усеща с още по-голяма сила в условията на настоящия политически климат. Американските правителствени агенции работят без бюджет през цялата финансова 2024 г., след като републиканците отхвърлиха договореното ниво на разходите. Двете основни партии в САЩ – републиканците и демократите, са силно разделени относно това как да изразходват годишния бюджет на страната, който е около 6 трилиона долара.

Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) в четвъртък представи план, който има за цел да балансира федералния бюджет в рамките на десетилетие чрез съкращаване на федерални разходи за 14 трилиона долара. Орязани трябва да бъдат субсидии за зелена енергия, програми за опрощаване на студентски заеми, като същевременно се намалят данъците. Белият дом окачестви плана като неосъществим.

Месеци след крайния срок през октомври, Конгресът на САЩ все още не е приел цялостно финансиране за федералните агенции за текущата година и е спрял искането на Байдън за допълнителни спешни средства в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Предложението за бюджет на Байдън миналата година доведе до противопоставяне с някои републиканци относно сегашните 6,13 трилиона долара годишни разходи на федералното правителство. В резултат бе подписано двугодишно споразумение за ограничаване на разходите, отстранен беше председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, а агенцията за кредитен рейтинг „Фич“ (Fitch)  лиши страната от нейния рейтинг AAA.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук