Очаква се позиция на ПП-ДБ след края на преговорите за кабинет с ГЕРБ-СДС

0
сн. БГНЕС

Очаква се днес лидерите на ПП-ДБ да излязат с позиция, след като в неделя от ГЕРБ обявиха, че прекратяват преговорите за съставяне на правителство. Вчера от обединението запазиха мълчание. Единствено премиерът в оставка Николай Денков направи изявление, в което призова ГЕРБ-СДС да подпишат подготвеното от преговорните екипи споразумение, за да не хвърлят страната в хаос. 

В изявлението си той напомни, че преди 9 месеца с ГЕРБ-СДС са постигнали съгласие – правителството да действа 18 месеца, с ротиращи се премиери и смяна на министри само при взаимно съгласие:

„Преговорите за състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си“.

Денков обяви, че ПП ДБ вече са готови да подпишат изработеното по време на преговорите споразумение за реформи в съдебната система, регулаторите и службите:

„Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен Мария Габриел, без да променяме състава на МС. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението! Ще се отметнете ли от даденото преди 9 месеца обещание, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата в пореден цикъл от избори. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и България“.

Според източници на „Хоризонт“ лидерите на ПП-ДБ са били изненадани от вчерашното изявление на Мария Габриел и преговорния екип на ГЕРБ-СДС.

„Обещанията трябва да се спазват! Това е основата на всяко взаимно доверие, както в политиката, така и в живота“, написа снощи във Facebook съпредседателят на ПП Кирил Петков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук