Парламентът уважи ветото на Радев върху промените в НПК

0

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). „За“ повторното приемане на измененията гласува 1 депутат. 51 бяха „против“, а 134 – „въздържал се“.

Президентът наложи вето върху промените в НПК, приети от парламента на 1 февруари. С тях, на практика, Народното събрание върна пленума на Висшия съдебен съвет, който бе премахнат с поправката в Конституцията. Държавният глава посочва в своите мотиви, че с връщането на пленума на ВСС де факто се отменя стартиралата правосъдна реформа. С промените в основния закон ВСС е реорганизиран чрез разделянето му на два отделни съвета, съдийски и прокурорски. Освен това, депутатите върнаха и правомощията на главния прокурор, които бяха орязани отново с промените в Конституцията. 

От коалицията обявиха, че ще търсят по-добри начини за отстраняването на недостатъците в текстовете. В дебата в пленарната зала до момента, Цвета Рангелова от „Възраждане“ коментира, че парламентът трябва да се съобрази с ветото на президента, тъй като мотивите в него са основателни.

„Трябва да приемете мотивите на президента, чиято цел с този указ е по-лекият вариант на поправителен изпит, на който се явявате вие всички от управляващото мнозинство, които отказахте да чуете здравомислещите аргументи на парламентарната група на „Възраждане““, коментира тя.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ заяви, че поправките в Закона за съдебната власт през преходните и заключителните разпоредби на НПК изобщо не е трябвало да бъдат разглеждани.

„И какво получихме накрая – сгрешена конституция. Защо е сгрешена ли? Ами защото с тези промени, които сте предложили, всъщност вие правите поправка в конституцията и това е следващия огромен проблем. Как и на кого му дойде наум от тази прословута нова магнаурска школа тука в нашето управление, която се възцари, да променяте чрез закон конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме току-що променена конституцията? Защо отново правим ремонт на ремонта?“, попита Караджов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук