Парламентът ще обсъди промени в Закона за здравето, засягащи лечението на редки заболявания

0
сн. БТА

Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за здравето, внесени от Кирил Петков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и група депутати, предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

С измененията се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие до приключване на лечението. Според вносителите по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост  за  тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Предвижда се депутатите да започнат работа с обсъждането на първо четене на два законопроекта за промени в Закона за железопътния транспорт(продължение)  – на Димитър Найденов от ПП-ДБ и на Министерския съвет, което започна миналата седмица.

В законопроекта си Найденов предлага да бъде създадена възможност пътният лист на локомотива, удостоверението за спирачната маса на влака, бордовият дневник на локомотива и разписанието на влака да се съхраняват и на електронен носител, освен на хартиен.

С втория законопроект – на Министерския съвет, се предлага разпоредба, в която е записано, че лицата, участващи в органите на управление на железопътна инфраструктура, работят безпристрастно и тяхната безпристрастност не е повлияна от никакви конфликти на интереси. Те не могат да извършват и конкурентна дейност, както и да бъдат в договорни отношения с железопътни предприятия, дружества или сдружения. 

В проектопрограмата са също второто четене на промени в Закона за Европейската заповед за разследване и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и второто гласуване на Законопроект за ратифициране на Споразумението за участие на Република България в Програмата на ОИСР за Украйна с доброволен финансов принос в размер 60 000 евро (117 350 лв.).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук