Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

0
сн. БГНЕС

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре – 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период.

Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на „Електрохолд“ от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под две на сто е увеличението на битовата електроенергия за потребителите на И Ви Ен (EVN) от югоизточната част от страната. За абонатите на „Енерго Про“ в Североизточна България пък токът ще поевтинее с около половин процент.

Поевтиняването при парното и топлата вода се движи от 3 процента във Велико Търново до 14 на сто в Бургас. Около 10-11 процента падат цените на топлоенергията за потребителите във Враца, Разград, Русе и Сливен.

Поевтиняването в София е със 7 процента, колкото е и в Плевен и Перник, а в Пловдив то е с 8 на сто. 4-процентно понижение има във Варна, където обаче потребителите ще плащат най-високата цена за топлоенергия – близо 132 лева за мегаватчас.

Най-евтини стават парното и топлата вода в Бургас – около 82 лева за мегаватчас. Цените влизат в сила от утре и ако няма извънредна ситуация, която да налага преразглеждането им, те ще са валидни до 1 юли следващата година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук