Партньорства и международно сътрудничество са шанс за намиране на общи решения, каза вицепремиерът Мария Габриел

0

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в министерската среща ЕС-АСЕАН и министерския форум за сътрудничество с Индийско-тихоокеанския регион, които се състояха в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Целта на конференциите е министрите на външните работи на ЕС да обсъдят с партньорите от региона справянето с регионални и глобални предизвикателства.

„ЕС и АСЕАН са стратегически партньори, а сътрудничеството ни е основано на споделени ценности и принципи, сред които основания на правила международен ред. Важен е регулярният диалог за намиране на решения на общите предизвикателства. В същото време трябва да работим заедно, за да насърчим свързаността и създадем повече партньорства в сферата на дигитализацията. За да се справим с предизвикателствата на новата вълна от дълбоко технологични иновации е необходимо по-тясно сътрудничество в сферата на иновациите и подкрепа за талантите“, заяви Мария Габриел, цитирана в съобщението.

АСЕАН е асоциация на държавите от Югоизточна Азия, в която членуват десет страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар, Камбоджа. Министерските срещи ЕС-АСЕАН са ключов формат на политическия диалог между двата региона, посочват от МВнР.

Мария Габриел участва и в министерския форум за сътрудничество с Индийско-тихоокеанския регион. „В динамично променящия се свят България и ЕС отчитат важността на региона, както е заложено в Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион“, каза вицепремиерът. Тя наблегна на свързаността, инвестициите в уменията, науката и иновациите и подкрепата за малките и средните предприятия. „Партньорствата и международното сътрудничество са шанс за намиране на общи решения“, посочи Мария Габриел.

В Брюксел вицепремиерът се срещна с министъра на външните работи на Виетнам Буй Тхан Шон. България и Виетнам имат традиционно добри отношения, като през 2025 г. ще отбележим 75 години от установяването на дипломатическите отношения, посочи Мария Габриел и допълни, че във фокуса на разговора с министъра са били темите цифровизация, енергетика, образование, земеделие, туризъм и информационни и комуникационни технологии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук