ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия за дейността на групата на убития Мартин Божанов- Нотариуса

0

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов по прякор Нотариуса и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система. Освен това ще стартира и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия.

Това съобщи пред медии заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян. 

„Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани“, каза Назарян. По думите й ГЕРБ като отговорна партия ще продължи да е двигател на съдебната система, за да бъдат преустановени за в бъдеще подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес. Да се гарантира независим съд и прокуратура, както и достъп до навременно правосъдие, категорична беше Рая Назарян. 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ добави, че всички компетентни органи, които имат информация и имат разследващи функции следва да бъдат извикани и изслушвани в Народното събрание, за да дадат информация, която ще отговори на въпросите на обществото, но в същото време няма да попречи на разследването.

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия, обяви още председателят на комисията по противодействие на корупция Рая Назарян. Вицепремиерът Мария Габриел е координирала тези правила с Европейската комисия за предстоящия избор, допълни тя.

Рая Назарян поясни, че процедурните правила за първи път ще се случват в България, като до момента подобна сложна и многопластова процедура не е провеждана. „Тя е базирана на принципа публичност и прозрачност. Включва тройна прозрачност чрез наличието първо на подбор в номинационна комисия, след това парламентарната ресорна комисия и накрая избор в Народното събрани чрез 2/3 от присъстващите народни представители“, обясни председателят на комисията по противодействие на корупция. 

Критериите за кандидатите са разписани в закона, затова номинационната комисия започва първо с подбор по допустимост- дали кандидатите отговарят на законовите изисквания, уточни председателят на комисията по противодействие на корупция и съобщи, че номинации могат да се правят освен от народни представители, така и от юридически лица с нестопанствена цел в обществена полза. 

„След този подбор номинационната комисия пристъпва към изслушване, което отново е публично, както всяко едно действие от процедурата. Комисията ще завърши своята дейност с доклад и препоръчително оценяване по три различни характеристики за всеки един от кандидатите“, допълни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук