Петър Витанов: Отнемането на шофьорска книжка за целия Европейски съюз е важна крачка в пътната безопасност

0

Европейският парламент гласува важни промени, свързани с пътната безопасност. Сред тях е лишаването от право на шофиране за целия ЕС при тежки пътнотранспортни нарушения, разширяване на техния списък, както и ясен график за прилагане на санкциите. Докладчик по темата беше българският евродепутат Петър Витанов, който е координатор в Комисията по транспорт и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. 

Депутатите гласуваха на първо четене с 372 гласа „за“, 220 „против“ и 43 „въздържал се“. Съветът все още не е приелпозиция и се очаква новият Парламент, който ще бъдеизбран през юни 2024 г., да продължи работата по тозизакон. Правилата, засягащи правото на управление на МПС са част от пакета за пътна безопасност, представен отКомисията през март 2023 г. Той има за цел да подобрибезопасността за всички участници в пътното движение и данамали до нула смъртните случаи по пътищата на ЕС до2050 г.

„В момента, ако водач загуби свидетелството си в държаваот ЕС, различна от тази, която го е издала, санкцията сеприлага само в държавата, в която е извършенопътнотранспортното нарушение. Новото законодателство предвижда шофьорите да бъдат санкционирани в рамките на целия ЕС. Или ако трябва да дадем нагледен премиер, ако направите тежко нарушение в Германия, то сега ще понесете санкция единствено там, но ще може да шофирате в останалите държави от ЕС. С приемането на новите правила, ще загубите книжката си за територията на целия Еврпопейски съюз. Вярвам, че нулевата толерантност за опасните шофьори ще има силен превантивен ефект. Ще накара всеки да се замисли за евентуалните тежки последствия, а ако направи нарушение – ще бъде наказан справедливо“, коментира Петър Витанов. 

Евродепутатите предлагат към списъка на тежкитепътнотранспортни нарушения, като шофиране в нетрезвосъстояние или пътнотранспортно произшествие съссмъртни случаи, да се добави шофиране без валидна шофьорска книжка. Шофирането с 50 км/ч над разрешената скорост също се счита за едно от тежките пътнотранспортнинарушения. Евродепутатите определиха и по-ниска границана скоростта за жилищните райони – 30 км/ч.

„Най-важната част, за да заработят санкциите, е бързият обмен на информация. За това Парламентът предлага да сеопредели срок от десет работни дни за обмен наинформация между отделните държави и друг срок от 15 работни дни, за да се реши дали лишаването от право да сеуправлява МПС да се прилага в целия Европейски съюз. Нарушителите ще бъдат информирани за окончателноторешение в срок от седем работни дни“, коментира Петър Витанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук