Плевнелиев: Не бива и няма да има избори 2 в 1, меморандумът е най-лошото, което ПП-ДБ произведоха

0
сн. БГНЕС

„Това, което виждам са напрежения всякакви в много и най-различни посоки. Но ще кажа така – не може, не бива и няма да има избори 2 в 1 с европейските избори“, каза в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ президентът от 2011 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

„Ако има някаква политическа логика останала, ако има чувство за самосъхранение в политическите лидери на евроатлантическите партии, то не бива да има избори 2 в 1 и те трябва да решават своите противоречия по един демократичен начин пред обществото“, посочи той.

По думите му през последните месеци „се нагледахме на ниска политическа култура, думи, които не бива да се чуват от най-високата трибуна. Кой на кого седял в скута или делкания, или сглобки“. Определи прехвърчащите реплики и словесни битки между политическите опоненти като „стая, пълна с деца, които се бият и си раздават шамари и юмруци“.

„Народът не очаква подобно хулиганско отношение. Моят съвет към тях е малко повече мъдрост и смирение“, каза Росен Плевнелиев.

Според него меморандумът е „безспорно най-лошото, което те можеха да произведат“.

„Не се прави така, че вие отнякъде да хвърлите един документ по мейла на някой, който считате, че в следващите 9 месеца трябва да бъде партньор, за да вземе историческото решение България да влезе в Еврозоната. Ако са търсили скандала – те го произведоха сами“, категоричен е бившият президент.

По темата за скандалните разкрития около групата на Нотариуса, Росен Плевнелиев мисли, че има опасност от „замитане под килима“.

„Има опасност безобразията в прокуратурата да бъдат заметени под килима и има огромен шанс за „операция чисти ръце“, посочва той.

Бившият президент мисли, че синхронът, който демонстрират ГЕРБ и ДПС, не се харесва особено от техните избиратели. Смята също, че ежедневните преговори между ПП-ДБ и ДПС съсипват репутацията на „Продължаваме промяната“. За избора на нови председатели на ДПС, Плевнелиев изказа мнението, че е „учуден защо Кючук не е поставен на по-високите етажи в ДПС“.

За евентуалния политически проект на Румен Радев, Росен Плевнелиев беше категоричен, че той отдавна съществува на местно ниво и е въпрос на време да бъде официализиран.

„Този проект съществува. Питайте на местно ниво! Хората ще ви кажат „хората на Радев, хората на Радев, хората на Радев обикалят, ние се сблъскахме с тях, тук и там. Въпросът е кой е правилният тайминг, за да го официализира“, посочи Плевнелиев.

Съжалявам за слабостта на президента Байдън за подкрепата на Украйна. Това колебание на Запада допринася за стотици хиляди жертви и безкрайни разрушения. Пътувам много, разговарям с много лидери, има натрапчиво усещане, че се подготвя сделка с новия Хитлер – Путин, каза още бившият президент. „Това ще счупи всички амбиции на демократичния свят“, допълни Плевнелиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук