Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх

0

Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя, а кой ще е патриарх и наум не ви идва, каза пред журналисти в Бургас пловдивският митрополит Николай, цитиран от БТА.

Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор.

Днес митрополит Николай бе в морския град, където участва в тържествена церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений, който изнесе първата си служба в Бургас. 

Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия“, заяви митрополит Арсений. 

Припомняме, че в обръщение от средата на март т.г. на Пловдивския митрополит Николай до клира и миряните от епархията заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите,които Светия синод на Българската православна църква – Българската патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук