Полагат за поклонение тленните останки на патриарха в църквата „Света Марина“ в София

0

Тленните останки на патриарх Неофитще бъдат положени днес за поклонение в църквата „Света Марина“ в София. Това съобщи пред БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

„Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха. В „Света Марина“, митрополитският храм, ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица„, заяви митрополита. 

Извънредното заседание на Светия Синод ще е от 14.00 ч.

Той призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъмумереноствнимателностспокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика“, каза митрополит Йоан.

„Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще извършим заупокойна света литургия. Имах честта да познавам отблизо Негово Светейшество и радостта да му служа“, това разказа от своя страна пред NOVA игуменът на Светата обител архимандрит Григорий.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук