Почина Патриарх Неофит

0

Патриархът на българската православна църква и Софийски митрополит Неофит е починал, потвърдиха от Светия синод. От там призоваха православните християни да отправят своята искрена молитва към Бога.

„Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часавследствие на многоорганна недостатъчност, се представи в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния  Български патриарх Кирил. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога“, пишат от Синода в съобщение по повод кончината.

До момента няма официално съобщение от ВМА. Такова не се и предвижда. До последно за патриарха се е грижил ръководителят на катедрата по анастезиология и интензивно лечение проф. Николай Петров, на когото от Синода изказаха благодарност.

В утрешния ден ще има заседание на Светия синод, каза в изявлението си главният секретар на Светия Синод епископ Герасим без да посочи конкретен час. На него трябва да бъде решено кой ще ръководи БПЦ и овдовялата Софийска епархия, както и кога ще бъде опелото на патриарх Неофит.

Новината за кончината съобщи по-рано в социалните мрежи митрополит Антоний:

„Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!“. 

Негово Светейшество беше настанен в края на ноември 2023 година във ВМА с белодробно заболяване.

Патриарх Неофит оглави Българската православна църквата през 2013 г. В последните години патриархът участва само в най-важните църковни служби и живееше заобиколен от изключително тесен кръг от хора, като неколкократно той беше приеман в болница с различния оплаквания. 

Какво предстои

Най-възрастният митрополит в Светия синод трябва да обяви кончината на патриарха пред останалите православни църкви, президента, премиера и председателя на Народното събрание. Той ще ръководи и църквата до избора на наместник-председател, който трябва да се избере в 7-дневен срок. 

Наместник-председателят трябва да организира избора на нов патриарх, който да се състои най-късно до 4 месеца. 9 от 13-те митрополита в Светия Синод отговарят на условията. Според устава на БПЦ те трябва да са да са навършили 50 години и да са били митрополит от 5 години.

Пред БНТ доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет обясни, че изборът на глава на БПЦ изпреварва всички други избори. Това означава, че вотът за архиерей в Сливенската епархия ще се отложи до определяне на нов патриарх. Архимандрит Никанор също беше категоричен, че първо е изборът на патриарх, а после – на нов митрополит.

За земния път на патриарх Неофит можете да чуете от репортажа на Ива Антонова в предаването „Преди всички“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук