Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

0
сн. БГНЕС

Днес в  цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-вата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В София от 17.00 часа ще се проведат архиерейска панихида в храм „Света София“ и възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София в 18.00 часа. По време на церемонията възпоменателно слово ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Възпоменателна церемония по повод 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и пред паметника му в парка на Военната академия. Домакин на проявата е началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев. Паметникът на Левски във Военната академия е открит през 2016 г. по инициатива на военно-патриотични организации.

В Столичната библиотека се открива документална изложба.

В родния град на Левски Карлово годишнината ще бъде отбелязана с митинг поклонение.

В Ловеч тази вечер се организира традиционното Национално възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, тази година под надслов „151 години безсмъртие“. По рано през деня годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и с гражданско поклонение пред паметника му в двора на Къкринското ханче.

На 18-и февруари се навършват 151 години от обесването на Васил Левски, наричан още Апостола на свободата.

„Васил Левски притежава онези добродетели, които всеки човек би следвало да притежава: да бъде добър към всички, да бъде честен към всички, да бъде смел да казва кривиците на този, който е срещу него. Както самият Васил Левски споделя: „Кажете моите кривици и аз твоите, па’ да продължим заедно“.

Това припомни Дора Чаушева директор на Националния музей „Васил Левски“ в град Карлово:

„Той успява да увлича всички да последват неговите идеи. Един човек, който и да бил, колкото и голям гений да е, сам не може да осъществи такова всенародно дело. А, само човек, който има качествата и способността да убеди другия, че това е пътят, по който трябва да се върви, е особено ценно качество за Васил Левски“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук