Почти половината от 2023 година у нас е имало пустинен прах от Сахара

0
сн. Пиксабей

Близо половин година от 2023 г. над България или част от страната е циркулирал пустинен прах от Сахара.

Това показват анализите на Националния институт по метеорология хидрология.

В оперативен режим се проследяват особеностите на атмосферната циркулация с използване на информация от синоптични карти, спътникови продукти, прогностични числени модели, включително за състав на атмосферата от моделите CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) на програмата „Коперник“.

-много дни с прах от Сахара е октомври – 24 дни, а най-малко дни с пренос на сахарски прах има през декември – само 5.

Преносът на сахарски прах е явление, обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Какво трябва да правим?

Прахът от Сахара може да повлияе на качеството на въздуха и да предизвика дразнене на дихателните пътища.

При появата на големи количества фин пясък от Сахара лекарите съветват хората, страдащи от дихателни или сърдечни заболявания, да не прекарват твърде много време на открито. Физически натоварващата работа също трябва да се избягва, а нива от над 50 микрограма прахови частици могат да доведат до проблеми с дишането.

Облаците прах от Сахара оказват влияние и върху температурата. Частиците блокират слънчевата светлина, което може да доведе до разлика от няколко градуса. Облаците ще доведат до още последствия за климата, смятат метеоролози, и допълват, че в резултат на въздушните течения, които разнасят тези частици, може да се стигне до значителни температурни разлики.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук