ПП-ДБ отчаяни: ГЕРБ-СДС да излъчи премиер с втория мандатПП-ДБ отчаяни:

0
сн. БНТ

Вторият мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, да бъде реализиран като национален и ГЕРБ-СДС да излъчи премиер. Това предлагат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

От формацията поставят условие това да се случи след подписването на коалиционно споразумение. При отказ от страна на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще счита, че е изпълнила задълженията си и ще върне мандата неизпълнен на президента, се казва в предложението.

„Това, което чухте от генерал Атанасов ще е голяма грешка, ако го видите като молба. Като политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Най-важното нещо – всяко свое действие да го правиш не от страх и алчност, а от чувство за дълг. Има нещо много просто сложено на масата – има споразумение – реформа на правосъдната система – реално. Така че, народът да бъде свидетел, че България може да има правосъдна система да отговаря на обществения интерес. От регулаторите зависи дали ще има монополи, има прозрачен процес. Има темата за службите – 30 години тези служби работят за друго. Вие сте от 30 години в тая игра. Не сме постигнали това, което трябва за една нормална европейска държава и всичко започва от чувството за отговорност и спазена дума. Дадохме дума за 18 месеца управление само с ротация на премиерите. Не ви е харесало, ми да не сте го правили. Имаме ли воля или ще продължаваме да гледаме цирковете на ИТН, предателството на „Възраждане““, каза Кирил Петков – ПП-ДБ.

Писмото до ГЕРБ-СДС беше прочетено от парламентарната трибуна от съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Ето цялото предложение на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС:

„По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с Парламентарната група “ГЕРБ – СДС”.

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

Подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;
Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС”;
Състав: настоящият състав на Министерски съвет (МС), доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението;
Структура: запазване на досегашната структура на МС.
За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори.

При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента.

Очакваме официален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук