ПП-ДБ ще обжалват пред Конституционния съд ограниченията върху Асен Василев

0

„Отново ставаме свидетели на саботаж на гласувания държавен бюджет. Целта на ГЕРБ е да ни изпратят да безсмислени избори и да ни отдалечат от Еврозоната. Те са готови да съсипят държавата. Ще сезираме Конституционния съд“.

Това съобщиха на брифинг в парламента депутатите от ПП-ДБ Даниел Лорер, Мартин Димитров и Васил Пандов.

Народното събрание прие решение „за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност“.

Документът предвижда министърът на финансите да преустанови до назначаването на служебно правителство разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг.

С решението се задължава министърът на финансите в срок до 9 април 2024 г. да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

„ГЕРБ правят всичко възможно да саботират бюджета, да ни отдалечат от Еврозоната, а да ограничиш финансовия министър е като да „махнат шофьора от колата“, коментират от ПП-ДБ.

Ние оставяме държавата в отлично финансово състояние, от понеделник отговорността е на ГЕРБ и ДПС, посочи депутатът Мартин Димитров.

Не за първи път мнозинството в парламента налага ограничения на изпълнителната власт. През 2021 г. 45-ото Народно събрание наложи мораториум върху определени действия на Министерския съвет.

Текстът на обединения проект на решение беше редактиран в пленарната зала и мораториум беше наложен върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионни възнаграждения, поемане и предоставяне на държавни заеми и други и върху извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество, включително и на държавните лечебни заведения за болнична помощ.

Приетият мораториум от Народното събрание срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев.

Решението беше атакувано в Конституционния съд. Парламентът няма право да налага мораториум над правомощията на кабинета, дори да е в оставка, беше изводът му.

„Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт“, посочи в мотивите си КС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук