Правната комисия в НС обсъжда по-строги наказания за домашно насилие

0

На извънредно заседание Комисията по правни въпроси ще обсъди законодателни промени, които предвиждат по-строги наказания за домашно насилие. Депутатите прекъсват ваканцията си, за да се произнесат и по ветото на президента за Закона за съдебната власт.

Новите изменения в Закона за защита от домашно насилие разширяват кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява  интимната връзка, към случаите на брачно партньорство. Дефиницията за „интимна връзка“ е „доброволен относително траен съюз без лицата да споделят общо домакинство като водещ елемент е строго личният характер на отношенията им“.

В Наказателния кодекс се завишават санкциите, като за средна телесна повреда извършителят може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. За такова престъпление се предвижда до 2 години лишаване от свобода, увеличава се и глобата – от 500 до 1000 лева, в момента тя е от 100 до 300 лева.

Промените бяха внесени в деня, в който „Държавен вестник“ обнародва приетите вече промени в Закона за защита от домашно насилие. Вносители са депутати от три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Първите имена под законопроектите са на Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. В мотивите на вносителите е записано, че повод за внасянето на промени са поредните случаи на насилие над жени, най- драстичния от които е издевателството в Стара Загора.

Депутатите от Правната комисия ще се произнесат и по наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за съдебната власт, с които се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Според държавния глава този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук