Правната комисия прие промени в НК за по-строги санкции за лека и средна телесна повреда

0
След близо три часа дебати Правната комисия на Народното събрание прие предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които се завишават санкциите за нанесена лека и телесна повреда.
Проектът, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, бе одобрен с пълно единодушие от 19 гласа „за“. Той предвижда за нанесена средна телесна повреда извършителят да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6.
Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. За такова престъпление се предвижда до 2 години лишаване от свобода, увеличава се и глобата – от 500 до 1000 лева, в момента тя е от 100 до 300 лева.
Проектът на „Възраждане“ получи 16 гласа „за“ и три гласа против. В него се залага минимална долна граница от 3 месеца ефективно наказание за нанасяне на лека телесна повреда и отпадане на изискването за системност за проява на насилие, но е записано, че трябва да има поне един предишен такъв случай.

 

Депутатите продължават обсъждането промените в Закона за защита от домашно насилие, с които се разширява кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява интимна връзка към случаите на брачно партньорство и съжителството без брак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук