Преговарящите на ЕС постигнаха споразумение за възстановяване на митата върху украинския износ на земеделска продукция

0
сн. Пиксабей

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, предаде ДПА.

Според ЕП това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита. 

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз, постигнаха това решение след маратонски преговори в Брюксел, отбелязва ДПА.

ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие. Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 г. срока на отмяната, която трябваше да изтече през юни 2024 г., въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук